zaterdag 3 januari 2015

Tuinieren op Nilakoto

Al langer wordt er gesproken over beplanting van het terrein van Nilakoto. In 2012 zijn er al enkele bouganville stekjes door auteur aangeschaft geplant, maar die hebben het niet overleefd. Deze waren destijds bedoeld als aankleding van het terrein, maar veel belangrijker is de omheining. Onze projectmensen aldaar beginnen zich er van bewust te worden dat dit noodzaak is om de toekomstige gasten zich ook veilig te laten voelen, "Because we cannot lodge guests while we didn't give them a proper protection and security, which is very important" zoals Lamin ons na overleg afgelopen november ook schreef. Tijdens ons verblijf afgelopen Kerstvakantie hadden wij cash wat stichting geld bij ons, het aanschaffen en planten van stekjes is één van de activiteiten geweest. Er zijn in totaal zo'n zeventig planten gekocht...
om een bepaald gedeelte van het terrein langs een weg te beplanten, zodat daar de overloop vanaf andere compounds minder wordt.

Zoals eerder gezegd is water een puntje van aandacht op Nilakoto. Er staat een watertoren, maar die pompt alleen als er diesel in de generator zit om de machine aan te draaien. Geld voor diesel is er niet altijd... Om die reden hebben we besloten heel snel een zonnepaneel te financieren, zodat de watertank op natuurkracht vol gepompt kan worden. En dan kunnen de planten altijd water krijgen - anders zouden die voor niets geplant zijn. Als water verzekerd is, kan beplanting ook door gaan op andere delen van het terrein.

Maar de start voor een moestuin is ook al gemaakt! Achter het kleuterschooltje - een stukje grond wat altijd al bestemd was voor tuin, er stonden al drie bananenbomen - zijn een aantal bedjes aangelegd met uien, citroengras en kool. Buba heeft zich hier laten inspireren door zijn familielid Muctarr, op zijn project Mansa Colly Bojang Nursery school enkele kilometers verderop wordt door ouders van kinderen getuinierd op de moestuinen. Hun eigen kinderen hebben daar baat bij omdat er door de tuinen makkelijker een (des Gambiaans) 'food-program' ontwikkeld kan worden - met andere woorden: lunch voor de kleuters.
Buba legt dit uit aan de vrouwen van de gemeenschap wiens kinderen op het Nilakoto kleuterschooltje zitten.

De plannen worden positief ontvangen en inzet gegarandeerd.

Geen opmerkingen: